Vorige maand hebben we aangekondigd dat Lallemand in de nabije toekomst geen LalBrew Belle Saison™ 11g sachets meer zal produceren. Nu blijkt dat er nog meer gewijzigd wordt in het assortiment. Zo zal de LalBrew London Classic English-Style Ale gist én de LalBrew Köln Kölsch-Style Ale compleet uit het assortiment verdwijnen. We begrijpen dat dit nieuws vragen kan oproepen. Vandaar dat we het graag verder uitleggen aan de hand van de verklaring die wij van Lallemand hebben mogen ontvangen.

Waarom stopt Lallemand de productie?

De voornaamste reden dat Lallemand stopt met de productie van beide giststammen is de dalende vraag. Ze begrijpen dat dit voor sommigen erg vervelend kan zijn. Lallemand is echter van mening dat met de beëindiging van de productie er meer productiemogelijkheden vrij zullen komen om in de toekomst nieuwe innovatieve giststammen te introduceren. Daarnaast geven ze aan dat het ook backorders of nabestellingen tegen zal gaan van de stammen die juist snel aan populariteit winnen.

Waar kan ik LalBrew Köln Kölsch-Style Ale gist mee vervangen?

De technische aspecten in combinatie met de nodige aandacht die nodig is om deze specifieke Kölsch-gist te producen en te drogen, heeft mede tot de beslissing geleid om hem niet langer aan te bieden. Wellicht brouw je graag met LalBrew Köln™ Kölsch-Style Ale gist en ben je al op zoek naar alternatieven. Lallemand biedt de volgende alternatieven in hun assortiment:

  • LalBrew Nottingham™ High Performance Ale gist: een neutrale ale-gist die kan fermenteren bij temperaturen tussen 10 en 25°C. Het resulteert in een zeer nette Kölsch. Het is hierbij leuk om te weten dat Nottingham™ al tientallen jaren door het team van Lallemand wordt aanbevolen wanneer je een Kölsch-stijl bier wilt brouwen;
  • LalBrew NovaLager™ gist: een echte lagergist die geen zwavel produceert en zeer weinig diacetyl. NovaLager™ kan fermenteren bij temperaturen tussen 10 en 20°C. Buiten het feit dat deze gist een zeer nette Kölsch produceert, versterkt het ook de aanwezige hopsmaken en aroma’s.
  • IPA brouwen? Uit ervaring is gebleken dat er ook verschillende brouwers de LalBrew Köln™ Kölsch-Style Ale gist gebruiken om IPA-stijl bieren te brouwen. Als dit het geval is en je bent op zoek naar een alternatief, dan raden we je aan om deze ‘Best Practices IPA Solutions‘ eens door te nemen. Lallemand heeft de PDF geschreven om enkele alternatieve LalBrew® stammen te vergelijken. Deze gisten kunnen gebruikt worden om een India Pale Ale (IPA) bieren te brouwen.

Vergelijk de gisten ook aan de hand van onderstaande grafiek:

lallemand-gist-koln-novalager-nottingham

LalBrew gisten en hun aromaprofiel

Wat is een IPA?

Een India Pale Ale (IPA) is een bierstijl die wordt gekenmerkt door zijn hoge gehalte hop. Dit is in vergelijking met andere bierstijlen. De IPA is een afstammeling van de Pale Ale. De IPA vind zijn oorsprong in het einde van de late 18e eeuw. Dit bier had meer hop en en hoger alcoholgehalte, speciaal gebrouwen om de lange reis naar India te overleven. Tegenwoordig is de IPA-familie erg groot en divers, maar ze laten zich allemaal kenmerken door hun zeer uitgesproken hoppige karakter.

De keuze van de giststam is essentieel bij het brouwen van elke IPA-stijl. Elke stam heeft zijn eigen unieke karakteristieken die het brouwsel op eigen wijze beïnvloeden, variërend van relatief neutraal tot fruitig. De mate van vergisting is ook weer bepalend voor de bitterheid van het bier en de mate van flocculatie heeft uiteindelijk weer invloed op de helderheid. Het mag dus duidelijk dat het zeer belangrijk is om alle informatie goed door te nemen, om uiteindelijk de beste gist te kiezen voor jouw IPA-biertje.

Alternatief voor LalBrew London Classic English Style Ale gist

Ook voor de LalBrew London Classic English-Style Ale gist heeft Lallemand naar een alternatief gezocht en gekeken naar hun huidige assortiment. Uit onderzoek is gebleken dat de huidige markt de LalBrew Windsor™ British-Style Gist momenteel prefereert boven de London™ gist. De dalende vraag is hierbij dan ook de voornaamste reden dat Lallemand stopt met de productie.

  • LalBrew Windsor™ British-Style Gist is op veel manieren vergelijkbaar met London™ en kan dus ook vergelijkbare bierstijlen produceren. Echter heeft Winsor™ lichte fruitige smaken en aroma’s in het profiel. Het is een uitstekende keuze voor klassieke Engelse stijlen, bieren met een laag alcoholgehalte en cider.

Vergelijk beide gisten aan de hand van onderstaande grafiek:

lallemand-gist-london-windsor
Gisten kopen

Aan de hand van alle informatie die we voor je hebben kunnen verzamelen hopen we dat dit je helpt bij het vinden de de juiste (alternatieve) gist. Koop nu nog, zolang de voorraad strekt, LalBrew Köln Kölsch-Style Ale of de LalBrew London Classic English-Style Ale gist.

Klik hier om al onze gisten te bekijken.

Bron: Lallemand Brewing

Ontvang het laatste nieuws!
schrijf je nu in!