Een van onze leveranciers is Crisp Malt. In hun grote assortiment krijgen ze regelmatig de vragen overTorrefied WheatenWheat Malt. “Wat is het verschil tussen beide soorten?”, “Kan ik de ene met de andere soort vervangen?” of “Wanneer kan ik het beste Torrefied Wheat gebruiken en wanneer toch Wheat Malt?”

In dit blog, delen zij hun kennis over de twee soorten, waardoor jij het beste eruit kunt halen.

Wat is het verschil?

Het meest voor de hand liggende antwoord is dat Wheat Malt gemout is en Torrefied Wheat is getorrificeerd. Maar wat betekend dat eigenlijk? Aan de basis ligt het productieproces.

Wheat Malt

Tarwemout doorstaat de drie basisfasen van het moutproces: weken, kiemen en eesten. In deze drie fasen kan de tarwe groeien in een gecontroleerde omgeving, waardoor enzymen worden geactiveerd en de celwanden worden afgebroken. Hierdoor wordt het zetmeel beter beschikbaar.

Torrefied Wheat

Dit proces is iets minder bekend. In het kort: onbewerkte tarwe wordt door hete lucht geleid bij temperaturen tussen 400°C en 415°C. Na ongeveer 30 tot 40 seconden gaan de celwanden van de tarwe kapot, zet de korrel uit en ontstaan er kleine tarweballetjes. De tarwe is nu pre-gegelatineerd. Hierdoor hoeven de granen niet te worden voorgekookt, voordat ze in je beslag worden gebruikt. Wist je dat de “Flaked Torrefied” varianten ook niet geschroot hoeven worden?

Smaakverschillen

Doordat ze dus twee verschillende processen doorlopen ontstaan er uiteindelijk ook twee compleet verschillende producten. Bij Wheat Malt worden de smaakcomponenten ontwikkeld tijdens het eesten, wat resulteert in een heerlijk romige, verfrissend licht en melig smakende tarwemout.

In vergelijking ervaart Torrefied Wheat het tegenovergestelde. Deze wordt snel met een hoge intensiviteit verhit en dus is er weinig smaakontwikkeling. Hierdoor krijg je een zuiver, graanachtig aroma. Dankzij deze zuiverheid geeft het een een vrij neutrale smaak aan je gebrouwen bier. De extra diepte en het mondgevoel die het aan het bier toevoegt (zonder een duidelijke tarwemoutsmaak te geven), zorgen ervoor dat je de smaken van je andere ingrediënten kunt versterken en benadrukken.

Bierrecepten

Brouwen met mouten van Crisp Malt? Bekijk alle mouten in ons assortiment van Crisp Malt hier.
Op zoek naar inspiratie om een aantal van de genoemde producten in dit blog te gebruiken in een bierrecept?

Tips en adviezen van Crisp Malt

Uiteindelijk gaat het erom wat je wilt bereiken én wat je persoonlijke voorkeur is. De smaakprofielen zijn anders, dus hoe meer je van een van de soorten gebruikt hoe meer die smaak op zal vallen in het bier. Wil je de schuimstabiliteit verbeteren en extra body aan het bier geven, dan is er weinig verschil tussen beide onder de 5 tot 10%.
Ook bij het bereiken van een ‘haze’ is de gehele samenstelling van je stort van belang en niet perse door het gebruik van een Torrefied Wheat of een Wheat Malt. Het is belangrijk om te begrijpen hoe alle factoren een rol spelen, zodat je de gewenste balans kunt vinden voor een permanente en esthetisch aantrekkelijke ‘haze’.

Op zoek naar meer informatie over de producten? Wil je meer weten over de enzymen? Lees danhet complete Engelstalige blog!

Bron: Crisp Malt

Ontvang het laatste nieuws!
schrijf je nu in!