Lallemand heeft aangekondigd dat zij in de nabije toekomst geen LalBrew Belle Saison™ 11g sachets meer zullen produceren, maar waarom? Voor ons geldt dus nu dat het product nog beschikbaar is voor zolang de voorraad strekt.

Eerst even meer over diastatische giststammen

Speciale aandacht is nodig bij het gebruik van diastatische giststammen. De beste hygiënemaatregelen moeten gevolgd worden om kruisbesmetting van diastaticusstammen in de brouwerij te vermijden. Als er dextrinen aanwezig zijn in het eindproduct, kan de gist doorgaan met het fermenteren van deze suikers, wat resulteert in overmatige koolzuurvorming, een hoger alcoholgehalte en een veranderd smaakprofiel.

De giststam van de LalBrew Belle Saison™ is geclassificeerd als Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus. Oftewel een diastatische gist. Hierdoor wordt hij door Lallemand tijdens de productie behandeld alsof het een wilde gist is, om kruisbesmetting met alle andere producten te voorkomen.

Waarom stopt de productie van LalBrew Belle Saison™ 11g?

Onlangs zijn de machines voor het verpakken van de sachets verplaatst naar een nieuwe locatie. Om de hoge kwaliteitsgarantie te waarborgen van alle andere sachets, is nu toch de moeilijke beslissing genomen om de 11g verpakkingsgrootte van de LalBrew Belle Saison™ niet langer te verpakken in dezelfde lijn als de andere LalBrew®-gisten. 500 gram blijft wel beschikbaar bij Selected Brewing Ingredients.

Meer over de bierstijl Saison

Saison is een prachtige bierstijl, extreem afhankelijk van en gedefinieerd door de gebruikte giststam. Saison is Frans voor seizoen en is een bierstijl afkomstig uit Wallonië, België. Oorspronkelijk geproduceerd om arbeiders van bier te voorzien tijdens het landbouwseizoen. Traditionele Saison-bieren zijn dan ook verfrissend droog met fruitige en kruidige toetsen.

Waar kan ik de LalBrew Belle Saison™ 11g mee vervangen?

Wellicht brouw je graag met LalBrew Belle Saison™ en Lallemand begrijpt dan ook dat het erg vervelend kan zijn dat de productie van de 11 gram sachets stopt. Daarom hebben ze een ‘Best Practices Saison Solutions‘-Sheet geschreven om enkele alternatieve LalBrew® stammen te vergelijken. Deze gisten kunnen gebruikt worden om bieren in Saison-stijl te maken. Sommige brouwers kiezen er sowieso al bewust voor om niet-diastaticus giststammen te gebruiken om “Saison-achtige” bieren te produceren. In het document staan ook tips en trucs om de brouw- en fermentatievariabelen te controleren om de smaken te krijgen die je wenst.

lalbrew-gisten-vergelijken-belle-saison

LalBrew gisten en hun aromaprofiel

De ‘Best Practices Saison Solutions‘-Sheet vergelijkt de Belle Saison™ onder andere met een van de meest recente innovaties,LalBrew Farmhouse™. Dit is een hybride gist in Saison-stijl die in staat is tot hoge vergistingswaarden, zonder potentiële schadelijke effecten die gepaard kunnen gaan met een actief STA-1-gen. Bier vergist met LalBrew Farmhouse™ vertoont namelijk ook de kenmerken van traditionele Saison bierstijlen, alleen dan zonder de oververgisting en het contaminatierisico van een diastaticus gist. Een ander voorbeeld hiervan zijn de Abbay ale stammen. In het assortiment van Lallemand betreft dat de LalBrew Abbaye™gist. Dit is een gist dat fruitige esters en kruidige fenolen produceert, maar een lager vergistingsgraad heeft dan traditionele Saison stammen.

Gisten

Koop nu nog, voor zolang de voorraad nog strekt, LalBrew Belle Saison™ Belgian-Style Ale gist 11 g. Ben je er nog niet zeker van welke gist je wilt gebruiken? Bekijk hier direct al onze gisten.

Bron: Lallemand Brewing

Ontvang het laatste nieuws!
schrijf je nu in!