De craftbier-revolutie is nog steeds in volle gang. Thuis je eigen bier brouwen is voor vele bierliefhebbers een serieuze hobby en voor sommige zelfs een eerste stap naar een professionele brouwerij in de toekomst. 

 

Thuisbrouwen is booming

Steeds meer bierliefhebbers raken besmet met het brouwvirus en experimenteren er thuis op los. Het is een ware kunst om een smaakvol én kwalitatief goed bier te brouwen. Het kost behoorlijk veel tijd en doorzettingsvermogen om de techniek van het brouwen te beheersen. Gebruik van goede apparatuur en de juiste vaardigheden zijn belangrijk, maar alleen daarmee ben je er nog niet…

 

Selected Brewing Ingredients

Wie voor een hoog niveau gaat heeft de beste kwaliteit brouwingrediënten nodig. Want we willen toch allemaal een bier brouwen dat smaakt naar meer? Met SBI Homebrew is het mogelijk voor de thuisbrouwmarkt om dezelfde gecertificeerde brouwingrediënten in te kopen als professionele mircobrouwerijen. Hoe dat mogelijk is?

Als dochteronderneming van Selected Brewing Ingredients BV profiteert SBI Homebrew van de ruim tien jaar kennis en ervaring in de brouwingrediënten-markt en de schaalgrootte waarmee wordt ingekocht. Het SBI Homebrew assortiment is enorm breed met ten minste 140 soorten mout en granen, ruim 40 verschillende gisten en maar liefst 90 hop variëteiten – en dit zijn nog maar de basisingrediënten voor de bierbereiding. 

Over deze basisingrediënten gesproken...

 

Mout & Graan

Behoorlijk wat soorten graan zijn geschikt als brouwingrediënt, maar veruit de meest gebruikte graansoort voor de bierbereiding is gerst. Voordat gerst geschikt is om mee te brouwen moet het eerst worden omgezet in mout (tijdens het moutproces wordt graan ontkiemd en daarna gedroogd).

Er zijn verschillende soorten mout. Deze verschillen zijn afhankelijk van de graansoort én de droogmethode – hoe hoger de temperatuur, hoe donkerder de mout. De kleur van mout wordt gemeten en aangegeven in EBC (European Brewery Convention).

Bier dat is gebrouwen met enkel en alleen gemoute granen (mout), wordt volmout genoemd. Het gebruik van graan (ongemout) is altijd in combinatie met een of meerdere soorten mout; dit vanwege de enzymen in de mout die ontstaan tijdens het moutproces. Die enzymen heb je nodig om zetmeel om te zetten in suikers, en deze suikers worden uiteindelijk door de gist omgevormd tot alcohol en koolzuurgas. 

 

Mout en graan van SBI Homebrew komen van toonaangevende leveranciers uit binnen- en buitenland zoals; Holland Malt, Malzerei Steinbach, Mouterij Dingemans, Thomas Fawcett & Sons en Crips Malt. Stuk voor stuk mouterijen die aan de standaarden van SBI Homebrew voldoen. Bekijk het assortiment MOUT & GRAAN.

 

Hop

Humulus lupulus, oftewel hop, zorgt voor een bittere smaak aan bier en geeft een bloemige, fruitig of kruidige geur. Hop is inheems in Oost-Europa maar groeit inmiddels wereldwijd. Voor de bierbereiding zijn de bloemen (hopbellen) van de vrouwelijke plant wenselijk. Deze worden in de meeste gevallen toegevoegd in pellet-vorm en als gedroogde bloemen of extracten.

Hop zorgt voor een conserverende werking en is daarnaast van essentieel belang voor de mooie schuimkraag op je bier. Er zijn tal van hopvariëteiten. Deze zijn onder te verdelen in: bitterhop, aromahop en dubbeldoelhop.

 

Bitterhop, aromahop en dubbeldoelhop

Bitterhop zorgt voor de bittere smaak. Hoe hoger het percentage alfazuur in de hop, hoe bitterder het bier gaat smaken. De bitterheid van een bier wordt op het etiket aangeduid met EBU (European Bitterness Unit) of IBU (International Bitterness Unit). Denk als referentie aan een pils met een bitterheid van zo’n 25 EBU.

Aromahop geeft het bier een bloemige, fruitige of kruidige geur. Aromahoppen zijn delicaat en gaan daardoor meestal aan het einde van het kookproces de kookketel in, of tijdens het drooghoppen.

Dubbeldoelhop heeft een hoge bitterheid én een aangenaam aroma. Deze hop met dubbele toepassing wordt zowel aan het begin van het koken van de wort toegevoegd, als aan het einde van het kookproces.

 

De hopvoorraad van SBI Homebrew wordt bewaard in gekoelde opslagruimtes. Kies voor een 100 gram verpakking bloemen of 200 gram pellets. Ook zijn er grotere verpakkingen hop verkrijgbaar van 1 of 5 kilogram. Bekijk het HOP assortiment.

 

Gist

Gist is nodig om de vergistbare suikers in de wort om te zetten in alcohol en koolzuurgas. Daarnaast draagt gist bij aan het aroma van bier door de vorming van onder andere hogere alcoholen en esters. Denk bijvoorbeeld aan de banaansmaak in een weizen – die is afkomstig van de gist.

Simpel gezegd zijn er in de bierwereld twee gistfamilies: Saccharomyces en Brettanomyces. Saccharomyces-gisten (verzameling micro-organismen die afstammen van één enkele cel; reincultuur) en Brettanomyces-gisten, ook wel wilde gisten genoemd.

Saccharomyces cerevisiae wordt gebruikt bij bovengistende bieren (15 - 25°C) waarbij de gist bovenop de wort blijft drijven. Bij ondergistende bieren (4 - 12°C) zakt de gist; Saccharomyces pastorianus, naar de bodem van de kuip. 

 

De gisten uit het SBI Homebrew assortiment zijn allemaal droge gisten van gerenommeerde producenten als; Lallemand, Fermentis en Mauribrew. Naast biergist, zijn ook gisten verkrijgbaar voor de fermentatie van cider en gedistilleerd. Bekijk het GIST assortiment.

 

Water

Het overgrote deel van bier bestaat uit water. Water is een natuurproduct. Per regio is de watersamenstelling anders, en dat heeft invloed op de smaak van het bier. Hard water bevat veel mineralen en is kalkrijk - dit is perfect voor gehopte bieren, maar minder fijn voor je brouwketels (kalkaanslag).

Voor het brouwen van bier is een pH-waarde (zuurgraad) tussen de 5,1 en 5,5 ideaal. Het is mogelijk om deze waarde te sturen door het water te meten en indien nodig aan te zuren.