Waar beginnende brouwers zich vaak in vergissen is dat het brouwproces voor een groot deel bestaat uit schoonmaken en ontsmetten. Brouwbenodigdheden na gebruik reinigen en voor gebruik desinfecteren, dat is de regel.

HET BELANG VAN REINIGING EN DESINFECTIE

Hobbybrouwer, kleine of grote brouwerij, een goede reiniging en desinfectie van brouwbenodigdheden is in alle gevallen even belangrijk. Want geïnfecteerd bier, dat wil niemand.

Tot aan het kookproces is het risico op een infectie nog erg laag aangezien bacteriën doodgaan tijdens het koken, maar daarna neemt het infectiegevaar toe. Denk aan het afkoelen van de wort, bij de vergisting, tijdens lagering en vlak ook het bottelen niet uit.

Voorkom dat een batch bier in de gootsteen verdwijnt. Reinig niet alleen de ketels maar verwijder ook vuil van alle rubbertjes, schroefjes, slangen en ga zo maar door. Vergeet daarna niet om de boel te ontsmetten – dit is nodig om micro-organismen te doden.
Eigenlijk moet je alle spullen behandelen die in contact komen met het bier. Doe dit wel voorzichtig en voorkom krasjes op het materiaal, bacteriën kunnen zich hier namelijk in nestelen.

WAT IS GEÏNFECTEERD BIER?

In veel gevallen ruik of proef je het heus als een bier geïnfecteerd is, daar hoef je geen getrainde proever voor te zijn.

Geïnfecteerd bier kan bijvoorbeeld (onbedoeld) verzuurd zijn, wat zorgt voor een onaangename smaak en mondgevoel. Bacteriële infecties kunnen ook leiden tot de zwavelverbinding Dimethylsulfide (off-flavour DMS: gekookte groenten), wat in hoge concentraties wordt gezien als een afwijking. Daarnaast kan een medicinaal fenolische smaak voortkomen uit achtergebleven restanten chloorhoudende schoonmaakmiddelen.

Zomaar wat voorbeelden van afwijkingen die kunnen ontstaan door een slechte hygiëne.

WELKE REINIGINGS- EN DESINFECTIEPRODUCTEN HEB JE NODIG?

Vuil, aanslag, schimmels en bacteriën (maar ook gisten van vorige batches). Allemaal ongenode gasten die je liever niet aantreft op je brouwbenodigdheden. Vooral slangen, platenfilters en spiralen zijn gevoelige onderdelen en zorgen voor de meeste problemen bij het reinigen en desinfecteren.

Er zijn legio producten om mee schoon te maken en te ontsmetten dat je misschien wel het spoor bijster bent. Daarom heeft SBI Homebrew is samenwerking met Ecolab een assortiment samengesteld met reinigings- en desinfectieproducten die elke thuisbrouwer in huis moet hebben.

Zorg altijd voor de juiste beschermingsmiddelen voor oog en huid. Lees altijd de gebruikswijze en het veiligheidsblad voor gebruik.

Wat is de basis?

ALLES SCHOON MET P3-GAMO A EN ANSEP BLC

Organische vervuiling zoals eiwitten, hopharsen en graanresten reinig je het beste met P3-Gamo A of Ansep BLC.

P3-Gamo A is een algemene reiniger zonder geur, kleur en parfum. Met een sopje van P3-Gamo A en een sponsje of doekje maak je eenvoudig pannen, ketels en filters handmatig schoon. Gebruik P3-Gamo A niet voor rondcirculeren met de pomp – door het schuimende karakter kan cavitatie optreden in de pomp. 

Voor CIP-reiniging (cleaning in place) is de krachtige Ansep BLC (alkalisch middel met actief chloor) het meest geschikt. Gebruik Ansep BLC voor zowel de reiniging van pompwerk als het interne systeem. Ook voor het aanmaken van een dompelbak voor de reiniging van onderdelen is Ansep BLC de beste keuze. Zorg bij gebruik van Ansep BLC altijd voor voldoende naspoelen.

Tussendoor vlug wat vuil wegpoetsen…

Altijd handig natuurlijk; van die wegwerpdoekjes waarmee je vlug wat vuil wegpoetst. Wij hebben het over Drysan Oxy Wipes. Deze unieke doekjes reinigen niet alleen, maar desinfecteren ook nog eens. Daarnaast is naspoelen is niet nodig. 

ONTSMETTEN ZONDER NA TE SPOELEN

Brouwbenodigdheden voor gebruik desinfecteren is belangrijk, maar bij alle stappen na het kookproces is desinfectie extra belangrijk. Dit kan snel en gemakkelijk met de P3-alcodes – een vloeibaar desinfectiemiddel in sprayflacon op basis van alcohol. Perfect in gebruik voor kleine materialen en oppervlakken, maar ook voor het inspuiten van koppelingen. Ook P3-alcodes hoef je niet na te spoelen. Dat werkt lekker door. 

GA NIET OP DE FLES

Als jouw Homebrew dan eindelijk klaar is om in de fles te gaan, wil je natuurlijk niet dat het alsnog misgaat met je brouwsel. Gebruik daarom schone en gedesinfecteerde flessen om je bier in af te vullen. Een snelle desinfectie van schone flessen is eenvoudig met de bovengenoemde P3-alcodes spray. Hergebruik je flessen dan is het aan te raden om deze goed schoon te maken met Ansep BLC (dit reinigingsproduct heeft eveneens een desinfecterende werking). Gebruik Ansep BLC niet puur, maar lees de bijsluiter en maak een oplossing. . 

VERGEET JE HANDEN NIET!

Het moge duidelijk zijn dat schoonmaken en ontsmetten een belangrijk onderdeel zijn bij het brouwen maar vergeet ook je handen niet. Gebruik bijvoorbeeld Epicare Clean (500 ml) voor het reinigen van je handen en ontsmet met Epicare Des (500 ml). Je kunt natuurlijk ook brouwhandschoenen aantrekken. 

Ontvang het laatste nieuws!
schrijf je nu in!