Wat zeg je, Kveik? Dat is Noors dialect voor het woord gist. Kveik werd traditioneel gebruikt voor het brouwen van farmhouse ales en is generatie op generatie doorgegeven. Wat deze populaire boerderij gist zo geweldig maakt? 

 

Gist met Superkrachten

Kveik is uniek. Deze droge gist ondersteunt temperaturen tussen de 25 en 40 graden Celsius. Door de zeer snelle gistingskinetiek is deze 'held' (onder de juiste omstandigheden) volledig uitvergist in twee tot drie dagen. Kveik heeft een hoge flocculatie waardoor er een helder bier ontstaat zonder te filteren of gebruik te maken van hulpmiddelen. Daarnaast is het smaakprofiel consistent bij elke temperatuur en zogenoemde off-flavours zijn nergens te bekennen.

Er zijn verschillende Kveik-culturen. Noorse Kveik’s bezitten allemaal soortgelijke superkrachten, toch zijn er nuances. Bij de ene Kveik zijn aroma’s van tropische vruchten te ontdekken, zoals ananas en mango en bij de andere cultuur komt juist citrusfruit naar voren. Ook zijn er gistculturen met een funky randje.

 

Sigmund’s Voss kveik

Kveik gaat eeuwen terug in de brouwgeschiedenis van Noorwegen en is van generatie op generatie doorgeven. Voss Kveik (Saccharomyces cerevisiae) is verkregen van ene meneer Sigmund Gerjernes. Hij heeft deze cultuur sinds de jaren tachtig op traditionele wijze in stand gehouden en ruimhartig gedeeld met de brouwwereld.

Voss Kveik heeft een optimale bereik van 35 tot 40 graden Celcius en een alcoholtoleratie van 12% ABV. Het aroma is subtiel fruitig met citrustonen van sinaasappel en citroen.

De gist is momenteel erg populair, maar is dus verre van een nieuw fenomeen. Alhoewel, veel brouwers van buiten Noorwegen zijn deze Kveik nog volop aan het ontdekken.

 

Voor thuisbrouwers

Traditioneel werd Kveik gebruikt voor het brouwen van farmhouse ales, maar deze gist kan meer dan dat. Kveik is perfect bruikbaar voor diverse bierstijlen, maar in het bijzonder voor ales en IPA’s.

Ben vooral niet bang om te experimenteren met deze gist. Voss Kveik is immers in staat om temperaturen tot wel 40 graden Celsius te weerstaan. Doordat deze gist presteert over een breed temperatuurbereik is temperatuurregeling niet nodig. Ideaal voor thuisbrouwers.

Ben jij ook in de ban van Kveik en wil je brouwen met deze supergist?

Klik hier voor meer informatie over Lallemand Voss Kveik Ale gist of bestel direct.